Title Page

Heb je een vraag? LIV luistert,
informeert en denkt met je mee !

Het bedrijf
Etikettering

Wat betekent het etiket op verpakt voedsel?

Lees meer

Etikettering

Op verpakt voedsel staat verplicht een etiket met allerlei informatie voor de consument. Maar wat betekent het?


Europa wil consumenten ertoe aanzetten om bewuste en hopelijk gezonde keuzes te maken en legt dus vast wat er precies op een etiket moet staan. Alle verpakte voedingswaren moeten hieraan voldoen of deze nu vervaardigd worden in een groot industrieel bedrijf of bij de hoeveproducent bij jou om de hoek. De regels zijn gelijk voor iedereen!

Benaming

Als je bv. in een hoevewinkel ‘hoeverijstpap’ koopt, betekent dit dat de melkveehouder de melk van zijn eigen dieren verwerkt heeft voor deze rijstpap.  Het is dus een kwaliteitsmerk. Bij (echte) hoevezuivelproducten vind je ook steeds een HP-nummer. Iedere melkveehouder die zelf zuivelproducten bereidt en aan alle voorwaarden van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) voldoet krijgt een officieel en persoonlijk nummer toegekend, het ‘HP-nummer’ dat de melkveehouder moet vermelden op elk etiket.

Ingrediënten

De ingrediëntenlijst is meer dan een lijstje bestanddelen
Je vindt er ook alle mogelijke allergenen terug, belangrijk voor mensen die één of andere voedselallergie hebben. Vanaf eind 2014 moeten deze allergenen ook op een opvallende manier gedrukt worden zodat je als consument onmiddellijk kunt zien of een voedingsmiddel voor jou of je gezinsleden potentiële risico’s inhoudt.

Houdbaarheidsdatum: ook jij bent mee verantwoordelijk

Producenten dienen verplicht een houdbaarheidsdatum aan te geven op het etiket. Voor snel bederfbare producten vind je de vermelding ‘Te gebruiken tot’ (TGT) met een aanduiding van dag/maand/jaar. Voor minder snel bederfbare producten wordt de aanduiding ‘Ten minste houdbaar tot’ (THT) gebruikt gevolgd door maand/jaar of enkel het jaar. De TGT datum garandeert de veiligheid van het product tot aan de vermelde datum maar alleen als je als consument het product ook bewaard in de omstandigheden waarin het moet bewaard worden.

Cijfers

Op de meeste etiketten vind je ook de voedingswaardetabel terug. De wetgeving verplicht producenten om de hoeveelheid energie, het aantal grammen eiwit, koolhydraten en vetten per 100 g/ml product weer te geven.
De energie wordt vaak op twee manieren vermeld: in kJ (dit is kilojoule) en in kCal (kilocalorieën). De meeste mensen gebruiken de term kCal. De gemiddelde daginname voor vrouwen ligt rond de 2.000 kCal.
Het aantal grammen van eiwitten, koolhydraten en vetten kan ook belangrijk zijn. Voor mensen met suikerziekte is de hoeveelheid koolhydraten en suikers zeker belangrijk. Ook voor mensen die een dieet volgen dat deels gebaseerd is op bijvoorbeeld ‘minder koolhydraten eten’ of ‘vetarm eten’, zijn deze waarden belangrijk om in te schatten of het product in hun dieet past.
Vetten zijn noodzakelijk is ons dieet. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten. Met verzadigde vetten mag je niet overdrijven in een gezond voedingspatroon omdat zij het risico op hart- en vaatziekten mee kunnen verhogen.

Meer info vind je op www.steunpunthoeveproducten.be.
Je kunt ook contact opnemen met het Steunpunt via steunpunthoeveproducten@ons.be of 016/24 39 54.