Title Page

Heb je een vraag? LIV luistert,
informeert en denkt met je mee !

Familie & relatie
Single

Singles hebben het niet gemakkelijk in België.

Lees meer

Singles hebben het niet gemakkelijk in België

Het traditioneel  gezin is sinds oudsher de hoeksteen van onze samenleving:  maar  wat dan met de Singles?
 Eén op drie huishoudens in België bestaat uit een alleenstaande met of zonder kinderen,  in de grootsteden zouden dat er al één op twee zijn. Vele nieuwe vormen van samenleven ontstaan ook.

Wetgeving en sociale voordelen volgen de maatschappelijke evolutie niet . Het is tijd dat hier verandering in komt en tarieven, voordelen en aftrekposten worden aangepast aan de nieuwe samenlevingsvormen, want  singles hebben het financieel niet gemakkelijk in België.

Wij maken voor jou een kleine, niet beperkende oplijsting.

Huwelijkscoëfficient

Volgens de OESO-statistieken wordt een single met een voltijdse job nergens zo zwaar belast als in België. De ongelijkheid is het gevolg van de huwelijkscoëfficient die geldt voor gehuwden en wettelijk samenwonenden.
Koppels mogen tot 30 procent van het inkomen van diegene die het meest verdient, doorschuiven naar  de partner met een lager inkomen. Daardoor komt de grootste verdiener in een lagere belastingschijf terecht en worden er minder belastingen betaald.

Wonen

Een derde van de jaarlijkse uitgaven van een huishouden gaat naar wonen en neemt daarmee een flinke hap uit budget. Kwaliteitsvolle woningen liggen vaak niet binnen het bereik van een alleenstaande.
Singles komen moeilijk aan de bak op de huurmarkt, zelfs als ze een voldoende hoog inkomen hebben om de huurprijs alleen te betalen, twijfelen eigenaars aan hun kredietwaardigheid en weigeren ze alleenstaanden een huurovereenkomst.
Maar ook de aankoop van een eigen woning is veel moeilijker voor een alleenstaande. Als vrijgestelde is het niet vanzelfsprekend om een hypothecaire lening te sluiten.
De eigen inbreng en het bedrag dat kan ontleend worden liggen beduidend lager. Hij moet er onder meer rekening mee houden dat hij minder kan lenen dan iemand met een partner.  Zo kan een alleenstaande met een gemiddeld inkomen van 2000 euro maximaal 131.000 euro lenen op 25 jaar. Koppels waarvan beide partners 2000 euro verdienen, kunnen op dezelfde looptijd 285.700 euro afbetalen. Alleenstaande betalen dikwijls een hogere rentevoet.
De onroerende voorheffing wordt per woning betaalt, de alleenstaande draagt die alleen, maar bij de de fiscale woonbonus geldt de omgekeerde redenering want die kan door het koppel 2 keer worden in rekening gebracht.
Een dubbele discriminatie dus.

Hulp in de huishouding

Alleenstaanden (zonder kinderen) hebben dikwijls meer nood aan huishoudelijke hulp, maar kunnen maar 500 dienstencheques per jaar aankopen voor betaalbare hulp in de huishouding (€ 9 per uur) en kunnen voor € 1.410 dienstencheques aftrekken van hun belastingen. Samenwonenden kunnen jaarlijks 1.000 dienstencheques bestellen en genieten 2x van de fiscale vermindering.
Alleenstaanden met kinderen kunnen maximaal 2.000 dienstencheques bestellen.

Electriciteit

En dan hebben we nog de meest recente discriminatie op alleenstaanden: de groene stroomcertificaten. Om deze te financieren verwacht de regering van iedereen die aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk, een inspanning van 100 euro. Deze nieuwe belasting treft alleenstaanden zwaarder, want een koppel kan de rekening door twee delen. Een vrijgezel draait er alleen voor op.
Singles betalen niet alleen meer  op reis, verwarmen hun woning alleen en draaien alleen op voor veel kosten die samenwoners als vanzelfsprekend delen. Ze gaan ook alleen naar het oudercontact, zijn vader en moeder tegelijk, wringen zich in alle mogelijke bochten om werk en gezin te combineren. Zij verdienen beter!
Politici, beleidsmakers, word wakker!

Bron website: www.all1.be